Vijesti

S ciljem informiranja javnog sektora o mogućnostima financiranja projekata sredstvima fondova Europske unije u nadolazećem razdoblju, Agencija za razvoj Varaždinske županije (AZRA) organizirala je u Lepoglavi okrugli stol pod nazivom"EU pogodnosti za javni sektor", a domaćin mu je bio Turističko kulturno-informativni centar.

- Prvi je ovo od tri okrugla stola koja ćemo organizirati u Varaždinskoj županiji s ciljem upoznavanja jedinica lokalne samouprave i javnih regionalnih tijela s mogućnostima prijave na EU fondove – objasnio je Krunoslav Lukačić, direktor AZRA-e.

Da bude domaćin ovom okruglom stolu Lepoglava je izabrana kao primjer dobre prakse u "povlačenju" sredstava iz fondova Europske unije.

- U Lepoglavi je sredstvima Europske unije isfinancirano više od 30 projekata što potvrđuje da smo poticajna sredina za proaktivne pristupe korištenja europskog novca. Za korištenje tog novca nužno je dijeliti vlastito znanje i iskustvo, ali istovremeno i učiti od boljih od nas – istaknuo je Hrvoje Kovač, zamjenik gradonačelnika grada Lepoglave.

Želja je Varaždinske županije da se u što većoj mjeri iskoriste sredstva iz fondova Europske unije koja stoje na raspolaganju, potvrdio je to Tomislav Paljak, zamjenik župana Varaždinske županije.

- Naš je cilj i obaveza da svugdje gdje je to moguće uzmemo sredstva koja nam nudi Europska unija. Kroz prijavljene projekte moramo uzeti što više tog novca te se tako i dalje razvijati – rekao je Paljak koji je na okruglom stolu predstavio primjer uspješno provedenog projekta osiguranja pomoćnika za učenike s posebnim potrebama.

Uz njega, na okruglom su stolu, govoreći o korištenju ESI fondova u različitim područjima, izlagali Ivana Prikratki, voditeljica projekta u AZRA-i, Robert Vugrin, zamjenik župana, Ana Cecelja, koordinator za EU projekte i informiranje iz Studentskog centra Varaždin te Damjan Županić, direktor TKIC-a. 

Okrugli je stol organiziran u okviru milijun i 421 tisuću kuna vrijednog projekta "Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova".

- Još smo jednom pokazali svu ljepotu i raskoš čipke, kako naše lepoglavske kojoj se svi dive tako i čipaka iz hrvatskih čipkarskih centara te devet europskih država. Zadovoljni smo što su kroz ova četiri dana u Lepoglavi boravili naši brojni prijatelji s kojma nas je povezala čarobna nit čipke.

Vrijednost i kvalitetu festivala potvrdila je i SR Njemačka, naš ovogodišnji partner, brojni visoki gosti koji su boravili u Lepoglavi, a vjerujem i ostali posjetitelji koji su u Lepoglavi ovih dana mogli uživati u brojnim ponuđenim sadržajima – rekao je povodom zatvaranja 21. međunarodnog festivala čipke lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

Zadnjeg dana 21. međunarodnog festivala čipke održan je tradicionalni kulturno-umjetnički program "Lepoglavski kušlec" uz nastup kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske i Slovenije. Započeo je mimohodom centrom Lepoglave, a nastavljen nastupima na glavnoj pozornici u festivalskom šatoru. Posjetiteljima su se plesovima i pjesmama krajeva iz kojih dolaze predstavili KUD Goričan, Hrvatsko kulturno društvo Pomurje iz Lendave u Sloveniji i KUD Marof iz Novog Marofa. U glazbenom djelu nastupio je Tamburaški orkestar Biseri iz Kamenice te Pihalni orkestar Alples  iz Železnikija s mažoretkinjama te Limena glazba Lepoglave koja je ovom prigodom održala svoj godišnji koncert.

Već tradicionalno festival je završen gradonačelnikovim gulašom, a kraj su festivala glasnim pucnjem označili kuburaši iz kuburaških udruga "Glasna kubura" iz Kamenice i "Prva kubura" iz Višnjice.

Tijekom cijelog dana posjetitelji su pavlinskom samostanu imali prigode razgledati izložbe čipaka te posjetiti 8. sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata.
U lepoglavskoj župnoj crkvi održana je koncelebrirana sveta misa za čipkarice i sudionike 21. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi.

Prije osam desetljeća, 10. listopada 1937. godine, ban dr. Viktor Ružić otvorio je u Lepoglavi suvremeno opremljenu zgradu Banovinske čipkarske škole. Povodom tog značajnog jubileja u Lepoglavi je na navedenoj zgradi, u kojoj je danas smještena gradska uprava, otkrivena spomen ploča koja podsjeća na taj, u lepoglavskoj povijesti, značajan događaj.

Bila je to suvremeno opremljena zgrada sagrađena nastojanjem mnogih osoba iz tadašnjeg hrvatskog kulturnog, gospodarskog i političkog života, u kojoj su se lepoglavske čipkarice, pod vodstvom Danice Brössler, učile i usavršavale raditi čipku. Iako prvenstveno namijenjena čipkaricama, objekt je služio i za provođenje edukacije lokalnog stanovništva.

- Netko je prije 80 godina uvidio da je ovom ruralnom području potrebno pomoći te donio odluku da se izgradi, za to doba, moderan objekt i to na način o kojem danas možemo samo sanjati – u potpunosti financirajući njegovu izgradnju – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić prigodom otkrivanja spomen ploče.

Tog trećeg dana trajanja 21. međunarodnog festivala čipke održan je, uz sudjelovanje predstavnika hrvatskih i inozemnih čipkarskih škola, stručni seminar na temu: Baština europskih čipkarskih škola. I oni najmlađi – polaznici dječjih vrtića u Lepoglavi i Žarovnici, svojim su se nastupima predstavili posjetiteljima festivala i to na glavnoj pozornici u festivalskom šatoru gdje je, uz kulturno-umjetnički program tijekom kojeg je nastupio KUD Oštrc iz Ruda, otvoren 8. sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata.

Održano je i modno događanje "Očaranost – čipke kroz vrijeme" na kojem su predstavljeni čipkom inspirirani modni detalji nastali u dvije ustanove iz Njemačke – Kulturzentrum "Golden Sonne" i Čipkarska škola iz Scneeberga.
Posjetiteljima festivala ovom se prigodom predstavila zemlja partner - Savezna Republika Njemačka. Na štandu zemlje partnera posjetitelji su mogli kušati perece i vina iz pokrajine Sjeverna Rajna te dobiti informacije o Njemačkoj.
- Sviđa mi se sve što imam prilike vidjeti na festivalu. Vidi se koliko su bliske kulture Hrvatske i Njemačke – rekao je Arne Hartig, savjetnik za politiku i voditelj Odjela za kulturu Njemačkog veleposlanstva.
I ove je godine Međunarodni festival čipke povezan s Varaždinskim baroknim večerima u okviru čijeg je programa u župnoj crkvi u Lepoglavi nastupio Trio d'oro u kojem nastupa vrsni glazbenik iz Lepoglave, Vjeran Ježek, solist Münchenske filharmonije.

Program trećeg dana 21. međunarodnog festival čipke zaključenje zabavno-glazbenim programom u festivalskom šatoru gdje je okupljene zabavljao glazbeni sastav Treća smjena.

Stranica 1 od 38
Nalazite se ovdje: Vijesti Novosti